Isolatie nodig? Vergelijk en bespaar!

Korting op de onroerende voorheffing bij renovatie

Vlaams minister van Energie Bart Tommelein lanceerde op zondag 9 oktober een nieuw voorstel naar het aanzetten van meer nadruk op energiebesparing in onze woningen. In Vlaanderen hebben we 3 miljoen woningen, waarvan maar liefst 50% ouder dan 40 jaar is.

Het is belangrijk dat de vele oudere huizen in Vlaanderen verder worden voorzien van een betere isolatie naar een beter energieverbruik. Wie zijn woning op meerdere plaatsen gaat isoleren kan binnenkort zelfs een korting op de jaarlijkse onroerende voorheffing gaan krijgen (of gaat deze zelfs wegvallen).

Ook belangrijk is het feit dat vanaf 2017 de premie voor dakisolatie wegvalt. Het is een evidentie om je dak te gaan isoleren, daar je dit direct op je energiefactuur merkt.

Isoleren naar een lager energiepeil

Het wordt belangrijk dat er bepaalde energiepeilen gaat gezet worden voor oude woningen. Als je bijvoorbeeld je energiepeil van je woning kan laten zakken tot E60, dan zal je de volgende 5 jaar na de renovatie geen onroerende voorheffing betalen (wat toch wel een groot financieel voordeel is). Wanneer je het energiepeil maar tot E90 terugbrengt krijg je 50% korting. Ter vergelijking voor een nieuwbouwwoning is een energiepeil van E50 verplicht vanaf 1 januari 2017.

Dit zal gelden voor ingrijpende renovaties, waarbij minstens 75% van de buitenschil van het huis (buitenmuren, dak en vloer) geïsoleerd wordt (voor alle stedebouwkundige aanvragen vanaf 1 oktober 2016).

Naast muurisolatie en dakisolatie, zijn er ook nog groene energieinvestering, die helpen om je energiepeil verder te laten zakken.

Groene investering Kostprijs Impact op E-peil Meer info?
Plaatsing van 6 zonnepanelen (250Wp) 3.510 EUR 6 punten daling E-peil Meer info (gratis offerte)
Plaatsing zonneboiler (55% van je warm water) 4200 EUR 3 punten daling E-peil Meer info (gratis offerte)
Plaatsing warmtepomp (lucht & water) 13000 EUR 10-15 punten daling E-peil Meer info (gratis offerte)

Je kan je energiepeil/EPB zelf berekenen of een EPB verslaggever hiervoor zoeken (waarbij je toch aan 400-600EUR moet denken van kosten).
voer_zelf_epb_berekening_uit_en_simuleer_k-peil_en_e-peil

Het E-peil gaat de energieprestatie van een woning uitdrukken, waar bij het K-peil de isolatiegraad meegeeft. Het K-peil gaat het E-peil dus mee bepalen.

Aan de hand van het E-peil wordt een energieprestatiecertificaat (EPC) opgemaakt, wat nodig is bij het verhuren/verkopen van je woning. Dit brengt mooi in kaart hoe energiezuinig of energieverslindend een bepaalde woning is.

Related Posts

About The Author

One Response

Add Comment