Isolatie nodig? Vergelijk en bespaar!

Wat is een koudebrug?

1 van de belangrijkste zaken om in de gaten te houden bij muurisolatie is het gevaar op bijkomende koudebruggen.

Een koudebrug zorgt op een specifieke plaats voor een groot warmteverlies. Dat heeft vooral te maken met de mogelijkheid tot condenseren voor het aanwezige vocht in de binnenlucht. Hierdoor kunnen er vochtproblemen ontstaan, maar is er daarnaast vooral sprake van een slechte thermische isolatie, die een bovenmatige warmteoverdracht veroorzaakt.

Bovenmatige warmteoverdracht

De bovenmatige warmteoverdracht zorgt ervoor dat de warmte zoals die binnen uw woning aanwezig is de mogelijkheid heeft om als het ware te ontsnappen. Deze komt in de buitenlucht terecht, waardoor u harder dient te stoken om de temperatuur in uw woning op peil te houden. Een koudebrug zorgt er
op die manier voor dat de energiekosten voor uw woning op zullen lopen, waardoor u bovendien een grotere aanslag op het milieu pleegt.

De koudebrug ontstaat over het algemeen veel op plaatsen waar de muurisolatie over dient te gaan in vloerisolatie, maar komt ook veel voor in de buurt van ramen en deuren.
koudebrug2

Isolatie door laten lopen

Om een koudebrug te voorkomen is het van belang om de isolatie door te laten lopen, bijvoorbeeld van de wand naar de vloer. Het is aan de hand hiervan mogelijk om potentiƫle koudebruggen te herkennen in een bestaand ontwerp. Daarnaast kan er thermografie gebruikt worden om op zoek te gaan naar deze
elementen binnen uw woning.

Aangezien de oppervlaktetemperatuur afwijkend is zal de thermograaf uitslaan en aangeven dat er iets aan de hand is. Wanneer u zorgt voor een goede vorm van isolatie, die netjes aansluit, zal u geen last krijgen van de nadelen van een koudebrug.
koudebrug

Related Posts

About The Author

Add Comment